#152018.07.25. 17:16, Dodich
Már régóta szeretnék erről írni, de csak most jutottam el odáig, hogy időt is szakítsak a dologra. Egy hete felkerült a netre egy érdekes videó, mely elgondolkodtatott a tej és tejtermékek fogyasztásáról.
Két dolgot szeretnék kiemelni, az egyik a tej, a másik a túró. Nem vagyok vegyész, sem dietetikus, szimplán laikus szemmel, hiteles forrásokból tájékozódva írom le nektek azt, amit megtudtam.
Kisgyerek korunk óta azt súlykolják belénk, hogy a tej mennyire egészséges, a csontjainknak szüksége van a tejre a kálcium miatt. Óvódába, iskolába is rendszeresen kaptunk tejet az étkezések mellé. De mint ahogy minden, az erre vonatkozó tudomány és kutatások is feljlődtek és meglepő eredmények láttak napvilágot.
Mégsem annyira egészséges a tej, sőt mi több, a túzott fogyasztása egyenesen káros lehet az egészségre. Nagyon maximum 0.5l az, ami tényleg a testünkre pozitív hatással van.
Számos elényőnyét ismerjük a tejnek, mint például: gazdag D-vitaminban, jódban, egyik fehérjéje, a laktoferrin segít a vasfelszívódásban, a kazein pedig akadályozza a pathogén baktériumok bélfalhoz való tapadását.
De az előnyök mellett számos negatív hatással is találkozhatunk: gyengíti a csontokat, idő előtti halálhoz vezethet, felelősség tehető egyéb betegségek kiaakulásáért is: cukorbetegség, allergia, gyomorfekély, mell és prosztatarák, csontritkulás.
Meglepő tény: A népesség 70-80%-a nem tolerálja a tejfogyasztást orvosi vagy etikai célból.
Túróról pedig csak annyit, hogy olyan elemeket tartalmaz, ami függőséget okoz. Szinte minden tud függőséget okozni, de ezt személy szerint én is tapasztaltam. Egyszerűen lehetetlen abbahagyni a túró evését. Fogyókúrához nagyon ajánlák, ezért raktároztam be belőle én is, különféle ételeket, süteményeket készítettem és azt vettem észre egytől-egyik, hogy nem bírom abba hagyni az evését. Ezért inkább teljesen lemondtam róla. Néha egy túrórudi, vagy egy olyan süti, amiben nem dominál annyira a túró, még belefér, de ennél több nem.
Tejre is kerestem valami alternatívát, azt sokkal több mindenhez használom. 2 napja vettem kipróbálásra egy növényi alapú szója tejet. Meglepődtem mennyire finom. Persze érezni rajta, hogy növényi, de abszolút megadja a tej élményét, és a kávéban sincs semmi furcsa íze. Ki szeretném próbálni még az ízesebb fajtákat is, a madula, kókusz ilyesmit, hogy mennyire dominálhat benne az íz, milyen más termékkel fogyasztani.
Az okom az volt, hogy bár orvos csak 1 hónap múlva fog látni ez ügyben, de minden jel arra utal, hogy laktózérzékeny vagyok, plusz megjelentek az arcomon gyulladt, fájó pattanások. A fentebb említett videóban errpl is sz esett, hogy a tej okozhat ilyen tünteket. Így készítettem éhány 'előtte' fotót, amit csak akkor osztok meg ha vége a tejmentes kúrának és látom a javulást.
|
Köszönöm a tippet, mindenképpen kirpóbálom :) Pozitív csalódás volt a növényi tej és jobban is ízlik. És ha még a pattanásaimon is segít, az lesz csak hab a tortán :D